در حال حاضر بیشتر از هر زمان دیگری زندگی ما با کارت هوشمند گره خورده است و روزی نیست که ما از آنها استفاده نکنیم. اگه مایل هستید در مورد این کارتها بیشتر بدانید جای خوشحالی دارد زیرا شما در جای مناسبی حضور دارید.
در این مقاله به چه مواردی میپردازیم:
- کارت هوشمند چیست؟
- اندازه و ارزش بازارهای کارت هوشمند
- تاریخچه کوتاهی از کارتهای هوشمند
- ویژگی های و مزایای کارتهای هوشمند
- موارد استفاده از کارت هوشمند
- استانداردها
- هزینه کارت هوشمند چقدر است؟
کارت هوشمند چیست؟
قبل از هر چیزی باید از کارت هوشمند یک تعریف ارائه بدهیم: کارت هوشمند یک کامپیوتر کوچک بدون نمایشگر و صحفه کلید است که معمولا در اندازه کارتهای اعتباری عرضه میشوند. کارت هوشمند از یک ریز پردازنده بهره مند است که وظیفه ذخیره اطلاعات و پردازش آنها را دارد.
کارت هوشمند که با نامهای کارت تراشهدار یا کارت با مدار مجتمع هم شناخته میشود کارتی است که بر روی آن مدار مجتمع نصب شده است. از این نوع کارت میتوان بهجای کارت اعتباری و کارت پول یا در سامانههای امنیتی کامپیوتری، سامانههای تشخیص هویت و بسیاری موارد دیگر استفاده کرد.
برای فعال کردن الکتریکی تراشه کارت هوشمند تماس فلزی مدور ضروری است. برای فعال کردن این تراشه از دستگاههای POS، دستگاه خودپرداز یا حتی تلفن همراه استفاده میشود. همچنین برای فعال کردن این تراشهها به ولتاط 3V نیاز است.
در حال حاضر 30 تا 50 میلیارد کارت هوشمند در حال استفاده است
پردازش اطلاعات در کارت هوشمند به شکل کارتهای اعتباری و سیم کارتها رایج ترین و بزرگترین نوع پردازش فناوری اطلاعات در کره زمین می باشد. تخمین زده میشود که امروزه بین 30 تا 50 میلیارد کارت هوشمند در جهان در حال گردش هستند.
کارت هوشمند دارای یک ریز پردازنده یا تراشه حافظه است و در صورتی که توسط کارت خوان فعال گردد، توانایی پردازش اطلاعات را به دست میآورد. در سه دهه گذشته، این ابزارها، بیش از هر فناوری دیگری، بی سر و صدا همه ما را به دنیای مجازی سوق داده اند.
برخی از کاربردها
- روزانه در سرتاسر جهان چندین میلیارد دلار از طریق کارتهای هوشمند جا به جا میشود.
- سیم کارتها میلیاردها مکالمه را که دنیای اجتماعی و اقتصادی ما به آنها وابسته است را امکان پذیر میکنند.
- از کارتهای هوشمند به عنوان وسیله کنترل دسترسی استفاده میشود. مانند کارتهای مترو، ورود و خروج کارمندان سازمانها و …
- از کارت هوشمند برای کارت ملی، گواهینامه، اجازه اقامت یا گذرنامه الکترونیکی نیز استفاده میشود. فناوری این کارتها شناسایی شهروندان را هم برای مقامات و هم برای خود شهروند تسهیل کرده است.
بیش از 10 میلیارد کارت هوشمند در سال 2020 تولید شده است
طبق اعلام Eurosmart، بازارهای کارتهای هوشمند در سالهای 2020 از 10 میلیارد واحد فراتر خواهند رفت و به 10 هزار و 382 میلیون واحد خواهند رسید.
بازار کلی این فناوری در سال 2019 با ثبات (1/0٪) و 2020 (1/4٪) بازتاب دهنده بازاری بالغ و قابل اطمینان است.
بازار 21 میلیارد دلاری در سال 2023
براساس گزارش تحقیقات اخیر Markets and Markets ، پیش بینی می شود ارزش بازار کارت های هوشمند تا سال 2023 به 21.57 میلیارد دلار برسد. در حال حاضر نیز، باراذ کارت های هوشمند و کارت خوانها به سرعت در حال رشد است.
بازار مربوط به نرم افزار که شامل سیستم مدیریت و بانکهای اطلاعاتی است از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. مشاوره، پشتیبانی و خدمات نگهداری نیز مهم است. انتظار می رود آسیا و اقیانوس آرام بیشترین سهم بازار را به خود اختصاص دهند.
تاریخچه
با گسترش پلاستیکی به نام پی وی سی ( PVC ) در دهه ۱۹۵۰ (میلادی) به علت مقرون به صرفه بودن و مقاوم تر بودن نسبت به کاغذ خیلی سریع جایگزین مواد تولید کارت شد. نخستین کارت پرداخت در سال ۱۹۵۰ توسط Diners Club به صورت محدود برای اعضای ویژه ساخته شد تا به جای پول نقد از آن استفاده نمایند. در ادامه رستورانها و هتلها اقدام به استفاده از این نوع کارتها کردند به خاطر همین در آن دوره از آنها به عنوان کارت سفر و سرگرمی یاد میشد.
با ورود شرکتهایی همچون ویزا کارت و مسترکارت باعث گسترش هرچه بیشتر پول در قالب کارتهای اعتباری شد. در ابتدا، کاربرد این کارتها بسیار ساده بود. از آنها به عنوان وسیلهای مقاوم در برابر نفوذ برای ذخیرهسازی اطلاعات استفاده میشد. در کارتهای نسل اول اعتبار سنجی آنها از طریق ویژگیهای ظاهری امکانپذیر بود.
نخستین پیشرفت در این کارتها با اضافه شدن نوار مغناطیسی ذخیره اطلاعات پدید آمد. در سال ۱۹۷۰ و با پیشرفت چشمگیر در ریزپردازندهها و ترکیب آنها با حافظههای غیرفعال این امکام به وجود آمد تا از آنها در کارتهای هوشمند استفاده شود.
سرانجام در سال ۱۹۸۴ شرکت مخابراتی فرانسه با موفقیت نخستین کارت تلفن را عرضه کرد تا در عمل نیز این نوع کارت کارایی خود را به اثبات برساند.
مسیر راه کارت هوشمند به صورت زیر بوده است:
1979: تحولات اولیه برای بخش بانکی
1995: سیم کارتهای اول
1999: اولین کارت ملی ایدز (ID فنلاند)
1999: اولین کارتهای هوشمند برای حمل و نقل
2001: وزارت دفاع برای نخستین بار مدارك نظامی CAC را برای كنترل دسترسی فیزیكی صادر كرد و تأیید هویت را الکترونیکی كرد
2003: میکرو سیم کارت راه اندازی شد
2005: اولین پاسپورت الکترونیکی سازگار با ایكائو (گذرنامه نروژ)
2012: Nano-SIM معرفی شد
2018: اولین کارت پرداخت بیومتریک بدون تماس eSIM راه اندازی شد
کارت هوشمند و محیط زیست
کارت هوشمند قدمی بزرگ و مفید در راستای محیط زیست نیز محسوب میشود. مقاومت و ویژگیهای کارت PVC مانند قابلیت بازیافت و عمر بالای آن (در حدود 10 سال) باعث گردید در مصرف کاغذ صرفه جویی فراوانی شود. همچنین درصد کربن استفاده شده در کارتهای pvc بسیار پایین است چیزی در حدود 150 CO2eq (معادل کمتر از 1 کیلومتر که توسط یک ماشین پیمایش میشود)
همچنین انرژی مصرفی توسط کارت هوشمند بسیار پایین و مقرون به صرفه است.
ما در سپهر انفورماتیک درخشان، استفاده از مواد جایگزین ارگانیک و غیر سمی مانند PVC را برای کارتهای هوشمند و اعتباری را پیشنهاد میکنیم. همیچنین می توان کارت پرینتر های کارت های pvc را در اینجا مشاهده کنید.
ابعاد کارت هوشمند و استانداردهای اصلی
کارت هوشمند نیز داراری استانداردهایی است که تولید و استفاده از آن را برای تولید کننده و مصرف کننده تحت شعاع قرار داده است. در ادامه با این استانداردها آشنا خواهیم شد.
استاندارد ISO/IEC 7810 ID-1
استاندارد ISO/IEC 7810 ID-1 اندازه معمول کارت شناسایی در ابعاد 85.60 * 53.98 میلی متر را مشخص میکند، همجنین گوشههای گرد با شعاع 2.88–3.48 میلی متر جزوء این استاندارد محسوب میشود
این استانداردها برای کارتهای PVC, PET, PLA .و حتی کارتهای کاملا فلزی استفاده میشود. همچنین برای شناسنامه ها، گواهینامه های رانندگی و کارتهای بهداشتی در بسیاری از کشورها استفاده می شود.
ابعاد کارت اعتباری (با یا بدون تراشه) با ضخامت 0.03 اینچ یا 0.76 میلی متر برابر است.
سیم کارتها دارای فرمتهای مختلفی هستند
ابعاد سیم کارتها دارای چند استاندارد هستند که تقریبا همه ما با در چند سال اخیر با آنها سر و کار داشته ایم. اولین نوع سیم کارتی که در ایران ارائه شد سیم کارت استاندارد با ابعاد 25 * 15 میلی متر بود و بعد از ان سیم کارتهای نانو (12.3 * 8.8 میلی متر) روی کار آمدن و در نهایت شاهد سیم کارتهای میکرو (6 * 5 میلی متر) بودیم. یک سیم کارت دیگر به نام eSIM با ابعاد 6 * 5 میلی متر با ضخامت 1 میلی متر وجود دارد که کم تر در ایران شناخته شده است.
استاندارد ISO / IEC 7816
ISO / IEC 7816 یک استاندارد بین المللی است که مربوط به کارتهای شناسایی الکترونیکی و کارتهای هوشمند است که به طور مشترک توسط سازمان بین المللی استاندارد (ISO) و کمیسیون بین المللی الکترونیکی (IEC) ارائه شده است.
استاندارد ISO / IEC 7816
ISO / IEC 14443 استاندارد کارت هوشمند بدون تماس را تعیین می کند. در این کارتها از تکنولوژی RFID استفاده میشود. شما میتوانید مقاله مربوط به تگ های RFID را در اینجا مطالعه کنید.
مزایای کارت هوشمند چیست؟
کارتهای هوشمند دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند که مزایای بسیاری را هم برای مصرف کنندگان و هم برای تولید کنندگان به همراه می آورند که مهمترین آنها عبارت اند از:
- امنیت
- محرمانه بودن
- قابلیت حمل
- سهولت در استفاده
کاربردهای کارت هوشمند
با پیشرفت تکنولوژی و کارآمد تر شدن سیستم های هوشمند تمایل استفاده از کارتهای هوشمند در بین سازمان و مصرف کنندگان بیشتر شده است و کسب و کارها و خدمات بیشتری خود را با این نوع کارت هماهنگ کرده اند.
در سال های اخیر دنیای تکنلوژی تعریفی جدیدی از امنیت و حریم خصوصی را معرفی کرده است که جایگاه کارت هوشمند در این موضوع چشمگیر است.
در ادامه چند مورد ار این موارد را با هم مرور خواهیم کرد.
فناوری اطلاعات
مشاغل دولتی و سازمانهای بهداشت و درمان به سرعت به سمت ذخیره و انتشار اطلاعات از طریق شبکه ها و اینترنت حرکت می کنند. این سازمانها برای دستیابی به اطلاعات به کارت های هوشمند روی آورده اند و در عین حال از حریم شخصی افراد محافظت می کنند و دارایی های اطلاعاتی خود را از هک شدن و سایر دخالت های ناخواسته در امان نگه می دارند.
از جمله کارایی در فناوری
- ورود خروج امن و احراز هویت کارمندان
- تجارت الکترونیکی B2B و B2C به صورت ایمن
- ذخیره گواهینامه های دیجیتال، اعتبارنامه ها و رمزهای عبور
- رمزگذاری داده های حساس
ارتباطات سیار
از کارت هوشمند در قالب eSIM ،M2M ،SIM و همچنین امکان وصل شدن به شبکه GSM را فراهم میکند. همچنین قابلیت هایی که سیم کارت ها به ما میدهند نیز در این دسته قرار میگیرند.
برنامه های تجاری
کارتهای هوشمند همچنین مزایایی را برای میزبان برنامه های تجاری در هر دو محیط B2B و B2C فراهم می آورد. قابلیت حمل و قابلیت به روز رسانی کارت هوشمند، آن را به یک فناوری مناسب برای اتصال دنیاهای مجازی و فیزیکی کرده است.
کاربردهای کارت هوشمند در دنیای تجارت
- بانکداری
- تبلیغات
- کنترل دسترسی
- شناسایی
- بلیط فروشی
- پارکینگ و جمع آوری عوارض
- استاندارد پرداخت EMV (که تأثیر بسیار خوبی در پرداخت های هوشمند در سراسر جهان داشته است)
1 دیدگاه. Leave new
بسیار عالی